Anasayfa / Blog / Dershane mi Özel ders mi? Aralarında ki 7 Fark

Dershane mi Özel ders mi? Aralarında ki 7 Fark

Dershane mi özel ders mi ? sorusunun cevabı sürekli öğrenci ve velilerin kafasını karıştıran soru olmuştur. Bunun cevabını bulmanıza yardımcı olmak adına bu yazıyı kaleme aldık.

Öncelikle bu ikisinin yapısını anlamak gerekir.  Bu yüzden tanımlamak gerekir.

Dershane :

Sınıf ortamı içerisinde aynı hedefi olan insanların bir araya gelmiş topluluktan oluşur.Sınava Hazırlık olarak;

  1. İlkokul Bursluluk sınavlara hazırlık,
  2. Lise giriş sınavı için LGS,
  3. Üniversite sınavına hazırlık sınıfları yani TYT ve AYT (YKS) olabilir.

Okula takviye olarak;

  • İlkokul 1, 2, 3, 4
  • Ortaokul 5, 6, 7
  • Lise 1, 2, 3 (9, 10, 11. sınıflar)

Bu sınıflar oluşturulduktan sonra gerekli ders ve içerik hazırlanır. Genelde öğrencisi fazla olan dershanelerde önceden seviye belirleme sınavı (SBS) yapılarak öğrencileri bu sınava göre sınıflara yerleştirilir. Tüm dersler tüm öğrencilere bulunduğu sınıf itibari ile seviyeye uygun olarak verilmeye çalışılır. Tabi sınıfın mevcudu arttıkça öğrencilerin anlama yetenekleri baltalanır.

Özel Ders:

Siz neyi arıyorsanız özel derste öğretmen o aslında yani neyi istediğinizi iyi bilmeniz gerekir.istediğiniz dersten istediğiniz konu yada soru kadar alma avantajınız vardır.

  • İyi bir öğretmen kriterleri olarak referanslı olması iyidir.
  • Daha önceden ders verdiği öğrencileri ile görüşmek sizin aklınızda ilk intibayı bıraka bilir.
  • İlk ders ücretsiz olarak verirse buda sizin için büyük bir avantaj olacaktır.
  • Evde yada kurum içerisinde alabilirsiniz. Tabi genelde evde tercih edilmektedir.
  • Branş öğretmeni olası iyidir.
  • İlk dakikadan itibaren öğrencinin anlıyor olası gerekir.

     

dershane mi özel ders mi
Dershane mi? Özel ders mi?

Dersane mi Özel ders mi ?

DERSANEÖZEL DERS
Tüm dersleri görürsünüz.İhtiyacınız olan dersin hatta konuyu görürsünüz.
Ön bilgilerinizin olması gerekir yani eğitim dilinde hazır bulunuşluk* olarak geçer.Ön bilginiz olmasa dahi iyi bir öğretmenden ders alıyorsanız. Bu problem olmaktan çıkacaktır. Çünkü hemen bilmediğiniz bilgiyi öğrenerek devam edebilirsiniz.
Yanlışınızı siz sormadığınız sürece öğretmen göremez. Kalabalık sınıfta iseniz, yanlışınızı öğrenmek çok daha zor olacaktır.Siz sormadan nerede yanlış yaptığınızı görerek o noktanın altını çizip siz farkında olmasanız bile öğreneceksiniz.
Eğer seviyenize uygun sınıfta değilseniz. Bu sizi sanki ayağınıza ağırlık varmış ve denizin içinde dibine doğru gidiyorsunuz gibi çekecektir.Özel ders kişiye özel ve birebir olduğundan sadece kendiniz ile yarışarak gerçek potansiyelinizinde üzerinde yapmaya adaysınız demektir.
Ödev takibi konusunda veliler için kötü haber şu ki öğrenciler ödev yapmadığında öğretmen kağıt üstünde bakmadan anlaması pek mümkün değildir. Hatta bazı öğrenciler maalesef kağıt üzerinde yapmış olsa bile yapamadığı soruları sorma gayreti içinde değiller. Aslında tam bu yer yani yapamadıklarımız çok önemli çünkü eksiklerimizde bunlardır.Ödev takibi mühim bir konu iyi bir öğretmen daha ilk dakikadan öğrencinin ne kadar ödev yaptığını anlamaktadır.
Dershane ortamında herkese her zaman söz verilmediği ve düşüncelerini söylemek için çok kısıtlı zaman dilimi verilebilir.Özel derste ise öğrenci bakarak değil yaparak öğrenme fırsatı bulur.

*Hazır bulunuşluk: birdesin daha önceki yıllarda öğrendiğiniz kısmıdır. Örnek olarak Üslü sayılar sürekli karşımıza çıkar ancak her sınıf düzeyinde üstüne koyarak anlatılır.

TYT AYT LGS için dershane gerekli mi?

Üniversiteye hazırlık süreci olan Temel Yeterlilik Sınavı(TYT), Alan yeterlilik Sınavı (AYT) yada Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için dershaneye gitmek maddi kaynak ile alakalı tabi ailevi olarak bu ferahlıktaysanız sizin için iyi olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

  1. Maddi kaynaklarınız dershane için yeterli mi? yeterli ise;
  2. Dershane araştırmasına başlamalısınız. Araştırma yaparken ise;
    1. Dershanenin evinize olan konumu
    2. Daha önce gitmiş öğrenci veya öğretmen tanıdığınız kişiler var ise onlara danışın.
    3. Daha önceden giren öğrenciler ne kadar başarı sağlamış.
    4. Öğretmenleri kimler? İyi öğretmenleri var mı?
  3. Tabi ilk iki maddeyi harfiyen yaptınız ve şimdiki adım ise dershaneye gidip yönetim ile görüşmek ve maddi olarak bütcenize uygun olmasını sağlamaya çalışmalısınız.
  4. Mümkünse ücretsiz bir sürede olsa derse katılım isteyin. Böylece öğretmenleri ve öğrencileri birazda olsa tanımış olursunuz. Genelde dershaneler yaz aylarında genelde ağustos 15 gibi ücretsiz yaz kursları ile başlar bunu değerlendirebilirsiniz.
  5. Tabi en önemli konu ise siz dershaneye uygun musunuz? Temel eksiklikleriniz çok ise dershanede sizi kurtarmayacaktır yukarıda bahsettiğim gibi;
    1. Ön bilgilerinizin olması gerekir yani eğitim dilinde hazır bulunuşluk* olarak geçer.
    2. Yanlışınızı siz sormadığınız sürece öğretmen göremez. Kalabalık sınıfta iseniz, yanlışınızı öğrenmek çok daha zor olacaktır.
    3. Eğer seviyenize uygun sınıfta değilseniz. Bu sizi sanki ayağınıza ağırlık varmış ve denizin içinde dibine doğru gidiyorsunuz gibi çekecektir.
    4. Ödev takibi konusunda veliler için kötü haber şu ki öğrenciler ödev yapmadığında öğretmen kağıt üstünde bakmadan anlaması pek mümkün değildir. Hatta bazı öğrenciler maalesef kağıt üzerinde yapmış olsa bile yapamadığı soruları sorma gayreti içinde değiller. Aslında tam bu yer yani yapamadıklarımız çok önemli çünkü eksiklerimizde bunlardır.
    5. Dershane ortamında herkese her zaman söz verilmediği ve düşüncelerini söylemek için çok kısıtlı zaman dilimi verilebilir.

Hakkında ahmet narin

15 yıldır 100'lerce öğrenciye matematik özel ders vererek hedeflerine ulaşmasını sağladı. Tam öğrenme modeli ile Bakarak değil yaparak öğreterek başarıya ulaştırıyor.

İlginizi Çekebilir

özel ders istanbul

İstanbul

İstanbul özel ders öğrencilerin okul ve sınav başarılarını arttıran önemli bir etmendir. Bu sebeple öğrenciler …

Bir cevap yazın