Anasayfa / Blog / TYT çalışmaya ne zaman başlanmalı

TYT çalışmaya ne zaman başlanmalı

TYT’ye çalışmaya ne zaman başlanmalı? sorusu ne zaman sorduğunuza göre biraz değişiklik gösterir. Ancak kanaatimiz hemen başlayarak bitirmek gerekir. çünkü AYT sınavı için hazırlanmanız çok daha uzun sürebilmektedir.

Hedef belirleme

Öncelikle Hedefinizi belirleyin. Hedefi belirlerken kesin çizgiler çizin. Mesela Marmara Üniversitesi Hukuk fakültesi okuyacağım şeklinde olsun. Yani üniversite ve bölüm  seçin. Ve bu bölüm için taban ve tavan puanlarını öğrenerek işe başlayın. Böylece yapmanız gereken neti belirleyin. Neti belirledikten sonra TYT ve AYT deneme yapın.

TYT Deneme Sınavı yapın

Rehavete girmeden önce Bir deneme yapın ve kendi seviyenizi görün. Başlangıç önemli değil. Mesela 10 net bile yapsanız moralinizi bozmayın. Önemli olan başlangıç değil, hedefinize emin adımlarla gitmek. diyelim ki belirlediğiniz Üniversitenin istediğiniz bölümü için TYT 100 net ve AYT ise 50 net olsun. İlk başta TYT denemesinden 10 net yaptınız. artık sınavada 20 haftanız var ve hedefinizden yaklaşık 90 net az olan bir seviyedesiniz. o halde 18 haftada 10 olan net sayınızı 100 yapmak istiyorsunuz. Plan yapın:

TYT AYT Çalışma planı

bir önceki başlıkta bahsettiğimiz üzere hedefinizden 90 net az ve yaklaşık olarak hedefinize olaşmak için 20 haftanız olduğunu söylemiştik. O halde yaklaşık her hafta 5 net arttırarak bu hedefe ulaşabiliyoruz. Bunun için plan şarttır. Plan yaparken ilk deneme sonuçlarına bakarak her dersin ayrı ayrı yapamadığınız konuları, sorular üzerinden belirlemek için analiz yapmanız gerekir.

TYT AYT Denemelerini Analizi

Analiz kısmında yapmanız için biraz konulara hakim olmanız işinizi kolaylaştırır. Hiç bilginiz yoksa bir uzmandan destek almanız işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Matematik dersinde yaptığınız sorulara baktığınızda üç konu düşünelim. hepsinden de 3 soru çıktığını düşünelim

  1. 3 sorunun hepsini doğru yaptıysanız bu konudan korkmayın.
  2. 3 sorudan 2 doğru, 1 yanlış ise burada dikkat eksikliği yada tecrübesizlik vardır. Bol bol soru çözmek eksiklerinizi giderecektir.
  3. 3 sorudan 1 doğru, 2 yanlış varsa konuyu hızlıca tekrar ederek, soru çözmeniz yararınıza olacaktır.
  4. 3 soruda yanlış ise burada çok eksiksiniz ve konuyu baştan ayağa tekrar çalışarak kolaydan zora doğru sağlam şekilde öğrenebilirsiniz.

sürekli her denemede bu sıralamayı baştan sona tekrar aynı adımları izlerseniz kısa zamanda en verimli şekilde ilerleme kaydetmeye başlayacaksınız.

Günlük plan

Günlük plan içerinde saat saat ne yapacaklarınız belirleyerek verimli çalışmaya kararlı şekilde devam etmelisiniz. peki günlük plan nasıl olmalı:

09:00 kalkış

09:10 09:30 kahvaltı

09:30 – 11:00 Matematik dersi konu çalışma

11:10 – 12:00 Matematikte çalışılan konu testi çözümü

12:00 – 13:00 öğle yemeği ve dinlenme

13:00 – 14:30 Türkçe

14:40 – 15:30 Türkçe konu tesit çözümü

15:40 – 16:30 Kimya dersi soru çözümü

16:40 – 17:30 Tarih dersi soru çözümü

17:40 – 18:30 Geometri soru çözümü

18:30 – 19: 30 Akşam yemeği ve dinlenme

19:30 20:30 Fizik dersi soru çözümü

20:30 21:00 dışarıya çıkıp yürüyüş yapın böylece hem bedenen hemde ruhen dinlendiğiniz hissedeceksiniz.

En son olarak yatmadan önce duş alarak tüm yorgunluğunuz atarak yatın sabaha dingin şekilde uyanacaksınız.

tüm bunlar bir günlük plandı. Bunu kendinize göre düzenleyebilirsiniz. dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bir sayısal ders çalıştıktan sonra sözel derse başlamanız. Bunun sebebi beynimizin sol lobu sayısal kısmı, sağ lobu ise sözel kısmı işlemektedir. bir sayısal bir sözel ders olması ile beyninizi biraz olsun dinlendirmiş olursunuz. böylece daha verimli ders çalışmaya katkı sağlamış olursunuz.

Haftalık Plan:

Bu yaptığımız günlük planı haftalık şekline dönüşütürüp dersin soru adedi ve konu sayısı gibi kriterlere uyarak hazırladığımız bu plan aslında aylık ve yılık planın bir parçasındır.

Aylık Plan:

Hedefimizi belirlediğimiz üniversitenin istediğimiz bölümü için 1 ayda yapmamız gereken çalışmaların planını tamda burada yapmalıyız. böylece daha tertip ve düzen içinde emin adımlarlar hedefinize yaklaşacaksınız.

Yıllık Plan:

aslında hedefimizi belirlerken ilk deneme yapmadan önceki belirlediğimiz yoldur. Bu yolu en badiresiz ve kolay şekilde aşmak için günlük, haftalık ve aylık planlara uyan planın biraz daha geriden bakma hali diyebiliriz. bir harita gibi düşünürsek günlük plan sokağımızı,  haftalık plan mahallemizi, aylık plan ilçemizi, yıllık plan ise şehrimizi temsil edebilir.

Özetle

Gördüğünüz gibi hedef belirlemek çok önemli ve belirlediğiniz hedefe gitmek için yollar elinizdedir. Bu çalışmayı yaparken unutmayın ki;

Yarışa hızlı başlayanlar değil. kararlı ve emin olarak stabil çalışanlar kazanır.

Yarış genelde son düzlükte kazanılır. Son ana kadar pes etmeden istikrarla çalışmanız gerekir.

 

Hakkında ahmet narin

15 yıldır 100'lerce öğrenciye matematik özel ders vererek hedeflerine ulaşmasını sağladı. Tam öğrenme modeli ile Bakarak değil yaparak öğreterek başarıya ulaştırıyor.

İlginizi Çekebilir

özel ders istanbul

İstanbul

İstanbul özel ders öğrencilerin okul ve sınav başarılarını arttıran önemli bir etmendir. Bu sebeple öğrenciler …

Bir cevap yazın